Üdvözöllek a Markestic eComm 101 minikurzus harmadik részében,

vágjunk is bele!

Ha emlékszel, a legutóbbi alkalommal arról a bőséges, emellett változatos eszköztárról volt szó, amely rendelkezésedre áll ahhoz, hogy mérd a tevékenységed, hogy hirdess, hogy optimalizálj. Mivel hosszasan és tömören írtam erről, azt hiszem ezen a ponton már biztos vagy benne, hogy miért kell beépíteni folyamataidba a Google Analytics, a PPC, a különböző közösségi média csatornák vagy éppen az árösszehasonlító oldalak használatát.

Ha most egy szuperképességgel bele tudnék nézni a fejedbe, szerintem látnék egy nagy, pirosan villogó felkiáltójelet. Ami egyébként teljesen rendben is van, jogosan vághatod a fejemhez ugyanis, hogy “oké, oké, értem, hogy mit miért kellene, de ki fogja ezt megcsinálni?”. Hogy ezt az égető problémát megszüntessük, és ezt a kardinális kérdést megválaszoljuk, mai témánk:

kampánykezelés saját kézben vs. kampánykezelés kiszervezve.

Összegyűjtöttem azokat az pro és kontra érveket, amelyek mentén képes leszel eldönteni, hogy saját egyénedre, és persze e-businessedre szabottan mi a príma választás. Bízom benne, hogy ez az anyag segíteni fog abban, hogy eldöntsd, kire bízod a kampánykezelést, az -optimalizálást, és természetesen a visszamérést.

Nulladik opció: megoldod magad. Persze ehhez lényegi ismeretekkel kell rendelkezned, vagy meghatározó mennyiségű időt, energiát, na meg értelemszerűen sok pénzt kell fordítanod arra, hogy felzárkóztasd magad a témában. Nem mondom, hogy lehetetlen, de nem is ajánlom, hogy ezt tedd.

Nem lesz költséghatékony, nem lesz időhatékony, nem lesz profi.

A silány, a “csak valami legyen” szinten megragadó minőséget pedig nem engedheted meg magadnak ebben a szemkápráztató módon fejlődő és változó e-kereskedelmi környezetben. A 2022-es e-comm piaci trendeket még az év elején összegyűjtöttük egy e-bookba (itt éred el, ha még nem olvastad), ha azokat követed, akkor webshopod naprakészen várhatja vásárlóit. must have” és „nice to have” checklist-et is. Hidd el, ha nem égsz száz fokon Analytics, Ads és social témában, a businessed sem fog!

Házon belüli második, az összesített sorban, azaz a profi megoldások között csak első: a belsős kampánykezelő kolléga. Ha nem magad akarsz bajlódni a beállításokkal, a kampánykezeléssel és költségoptimalizálással, akkor keress valakit, akit alkalmazol, és megoldja.

PRO érvek a belsős kolléga mellett

✔️ csak azzal foglalkozik és arra koncentrál, amit te bízol rá – full time rendelkezésre áll
✔️ kontroll alatt tarthatod a fejlődését, segítheted az előrehaladását
✔️
könnyebben elsajátítja a belső folyamatokat, inkább magának érzi a cég ügyét, hamar felveszi a ritmust

KONTRA érvek az alkalmazás mellett

nehéz megtalálni a megfelelő embert
valószínűleg többe kerül, mintha kiszerveznéd
nem elég költséghatékony

Harmadik opció – ez már külsős -, a szabadúszó. A szabadúszó független szakember, olyan magánszemély, aki nem más alkalmazottjaként dolgozik, hanem legtöbbször egyéni-, esetleg valamilyen társas vállalkozási formában. A freelancer piac soha nem látott méreteket öltött az utóbbi időben – thanks to covid -, használd ki! 

Érvek a szabadúszók mellett

✔️ nyilván árazástól függ, de nagy az esély rá, hogy ez lesz a legolcsóbb
✔️ nem kell szépítened a dolgokat, mindenről nyíltan kérdezhetsz, és egyenesen elmondhatod a véleményed
✔️
az esetek legtöbbjeiben határozatlan időre köttetik a szerződés
✔️
ha a freelancer kampánykezelésre szakosodott, és főállásban szabadúszásból él, akkor valószínűleg hozzád hasonló vagy nálad fejlettebb vállalkozásokat kezel
✔️
megvan a lehetőség, hogy kiválaszd, ki férjen hozzá az adataidhoz, ki lássa az eredményeid
✔️
mivel kevésbé biztosított a piaci helyzete, folyamatosan fejleszti magát, hogy versenyben maradjon, így képben lesz a legfrissebb változásokkal és trendekkel

KONTRA érvek a freelancerrekkel szemben

egy személy kezében összpontosulnak felületeid és kampányaid – azaz nagy a kitettséged
színre lép mindennemű emberi tényező
előfordulhat, hogy eltűnik, mint a tavalyi hó, és bottal ütheted a nyomát
ha nem értesz hozzá, ő pedig nem becsületes, akkor simán átvág, amiből aztán jelentős pénzügyi károd is keletkezhet
egyszemélyes hadseregként kevesebb eszközhöz fér hozzá
a projektmenedzser szerepkörben még mindig a megbízó, azaz te vagy
a KATA-s vállalkozók esetében számolni kell bizonyos korlátozásokkal, jogi és adminisztratív kikötésekkel

Mit tegyél, ha kezdő a szabadúszó? (A) verzió: bizalmat szavazol neki, és ha bejön, akkor nagyot nyersz, mert elsőként leszel a fizető ügyfele. Mindent belead majd, hogy teljesítsen, és a számaid szárnyalni kezdenek. Sose élj vissza a bizalmával, és igyekezetével. Ne feledd, hogy megélhetése tőled (is) függ. (B) verzió – a kevésbé álomszerű -, hogy nem hozza a hozzá fűzött reményeket, és nem történik előrelépés az cégedben e tekintetben.

PRO TIPP: Védekezz úgy, hogy a megállapodásban bizonyos célszámokhoz kötöd a fizetés mértékét, és csak határozatlan időre szerződjetek!

  A negyedik, és egyben bombabiztos megoldás: az ügynökség. Nem árulok zsákbamacskát, a Markestic vezetőjeként én ebben a megoldásban hiszek. Mi több, igazolnak a számok és a referenciák. Az elmúlt 7 évben több, mint 3 millió megrendelésünk volt, továbbá több, mint 10 millió eurót költöttünk kampányokra. Referenciáink között felsorakoznak a hazai és nemzetközi piac meghatározó szereplői az álláspiacoktól, a turizmuson át egészen a gyógyszeriparig. Ugyanakkor tudom azt, hogy versenytársaink között vannak bőven naplopók, erősen negatív reputációval. Éppen ezért most felveszem az objektivitás szigorú szemüvegét, és bemutatom az ügynökségek mellett állított pro és kontra érveket.

  PRO érvek az ügynökségek mellett

  ✓ nem egy konkrét személyhez kötődik a szolgáltatás, ezért a humánkitettség jóval kisebb
  ✓ váratlan betegség, időszakos túlterheltség vagy egyéb kiszámíthatatlan tényező nem veszélyezteti az előző három opciót megközelítő mértékben a minőséget
  egy ügynökség nem tűnik el
  rugalmas
  a csapat méretének és diverzifikációjának függvényében, illetve a munkamegosztásnak köszönhetően specialisták tudnak dolgozni minden egyes részterületen
  az ügynökség méretétől, valamint eszköztárától függően elérhetővé válnak olyan extra eszközök, amelyekre nekik megéri előfizetni (gondolj itt például különböző optimalizáló szoftverekre)
  esélyes, hogy a Google vagy a többi felület dedikált partnerei kezelik majd a kampányaid
  kuponjóváírásra leszel jogosult, ami jelenleg 120.000 ft-t jelent a Google esetében minden frissen induló fióknak
  összességében ár-érték arányban várhatóan veri a többit
  csak akkora mértékben veszel részt a projektben, amekkora részben szeretnél

  Aggodalmak az ügynökségekkel szemben

  jellemzően a legdrágább megoldás, bár a méretgazdaságosság elve alapján egy jól megszervezett ügynökség képes felvenni a versenyt egy szabadúszóval
  nem annyira személyes, mint a többi. A sikeres vállalkozások esetében azonban a személyesség sok esetben háttérbe szorul a szakmai minőséghez, a rendelkezésre álláshoz és a siker mértékéhez képest.

  a vállalat alkalmazottai látni fogják eredményeid, sőt, többen is hozzáférnek az adataidhoz

  PRO TIPP: A titoktartási szerződés legyen az első, melyet aláír minden beszállító.

  Tudatában annak, hogy mekkora felelősséggel jár a döntés meghozatala – hiszen mégiscsak pénzt, adatokat és vállalati titkokat fogsz rábízni a felelősre -, készítettem egy listát, aminek mentén könnyebbé válik a mérlegelés, szelektálás, majd a végső döntés.

  CHECKLIST, hogy megtaláld a megfelelő kampánykezelőt

  releváns tapasztalata van hozzád hasonló profilú cég kezelésében

  rendelkezik olyan szakmai minősítésekkel (*erről alább ejtek még pár szót), melyek megerősítik hozzáértését

  ár és költséghatékonyság

  rendelkezésre álló eszköztár

  referenciák, kampányra elköltött összeg

  kezelt kampányok száma

  elérhetőség

  vállalt megtérülési mutatók

  beszámoló gyakorisága

  elérhető szolgáltatások diverzifikációja

  a saját oldalainak tevékenysége indokolja a bizalmat

    Most már vannak pro és kontra érveid, egy dologról nem beszéltünk még, a szakmai elismerésekről.

    GOOGLE PARTNER ÉS GOOGLE KIEMELT PARTNER

    A Google Partners program világszerte jutalmazza és segíti azokat a digitális reklámügynökségeket és marketingszakembereket, akik bizonyítottan maximalizálták ügyfeleik kampányainak sikerességét.  A program három szintet különböztet meg, ezek a ‘Tag”, “Partner” és “Kiemelt Partner” fokozatok, amelyek közül az utóbbi a legfelső, legexkluzívabb szint. A programban résztvevő cégek mindössze 3%-a kerül ide be, és jellemzően sok-sok év kemény munkája áll mögöttük. A Markestic 2022-ben Kiemelt Partner minősítést kapott.

    CRITEO PARTNERSÉG

    A CRITEO ügynökségek elit csoportjával működik együtt világszerte. Minden egyes ügynökségi partner alapos minősítési folyamaton megy keresztül, mire megkapja a partneri minősítést. A vállalat ezzel biztosítja a legjobb minőségű ajánlatokat és szolgáltatásokat.

    META BUSINESS PARTNERSÉG

    Az Adglow a világ első Facebook hirdetési partnerei között volt, 2010-ben csatlakozott a programhoz. Azóta a Facebook a világ egyik legnagyobb hirdetési csatornájává vált, ahol naponta több mint egymilliárd felhasználó jelentkezik be, hogy kapcsolatot teremtsen és megosszon. Az Adglow Facebook-hirdetési partneri státusza pedig korai hozzáférést biztosít a béta-hirdetési termékekhez, továbbá integrációkon keresztül hozzáadott értékű szolgáltatásokat nyújt.

    SALESMANGO

    A SALESmanago marketingautomatizálási rendszer jutalékai átlagosan 50%-osak, szemben más marketingautomatizálási szolgáltatók programjainak átlagos 20%-os jutalékával, ami azt jelenti, hogy nem kell upsell marketingszolgáltatásokat feljebb értékesíteni ahhoz, hogy eredményesen keressünk pénzt. A SALESmanago segítségével ugyanúgy skálázhatjuk a vállalkozást, mintha szoftvercég lenne. A világméretű programnak a New Balance, a Victoria’s Secret és 3000 további kisebb és középvállalat áll az ügyfélkörében.

    Napestig sorolhatnám a fontos elismeréseket és kitüntetéseket, de biztos vagyok benne, hogy ha egyel találkozol egy potenciális ügyfélnél, meg fogod keresni, milyen hozzáadott értéket hordoz magában.

    Lépjünk a tettek mezejére, ugorjunk inkább a feladatra!

    FELADAT:

      1. Elsősorban egészítsd ki a checklistet olyan elemekkel, amelyeket esetleg kihagytam volna, de mindenképpen relevánsnak és fontosnak találod. Ezután pedig érdemes súlyokat állítanod az egyes pontok mellé. Amikor értékeled a potenciális jelölteket, akkor hasznos lesz látni, hogy a súlyozott lista szerint ki a legalkalmasabb jelölt. 
      2. Kérj be ajánlatokat, és értékeld azokat a meghatározott szempontok szerint. A Markestic kontaktjait ide kattintva éred el. 
      3. Állapodj meg valakivel, és add kampányaid a tökéletes szakember kezébe!

    Hasznos olvasmányok

      • Google Kiemelt Partnerségről bővebben a blogunkon találsz infókat 

    Ha megvan már, ki fogja kezelni a kampányaid, akkor elkezdünk speciálisabb vizekre evezni. Legközelebb a CSS szolgáltatásról lesz szó, majd a Click Fraud Prevention rendszert járjuk körül. A minikurzus végére pedig tartogatok egy olyan anyagot, amelyért hosszú ideig hálás leszel. Az utolsó levélben megmutatom, hogyan tudod auditálni a kampánykezelő -belsős vagy külsős – kollégát úgy, hogy minimális hozzáértésed van az egyes platformokhoz és rendszerekhez.

    KAPCSOLAT

    ÍRJ NEKÜNK!

    MIRE SZÁMÍTHATSZ KAPCSOLATFELVÉTEL UTÁN? 

    Az űrlap elküldése után azonnal kapsz egy automatikus e-mailt. Kérjük, ellenőrizd a beérkezett üzeneteket (vagy akár a spam mappát is). Hamarosan (általában 4-8 órán belül) személyesen is felvesszük Veleda kapcsolatot. Kérjük, a lehető legrészletesebben töltsd ki az űrlapot, és azt is jelöld meg, ha e-mailes kommunikációt vagy inkább telefonhívást szeretnél.

    Ismerd meg szakértőinket, akik felveszik Veled a kapcsolatot. 

    Fodor Ákos Dániel

    General Manager

    Riley Cunningham

    Nemzetközi üzletfejlesztés