Ha ezt a levelet olvasod, akkor már biztos vagyok benne, hogy erős az elhatározás, miszerint tudatosan tervezni és figyelni akarod a kampányaidat a (közel)jövőben. Éppen ezért ma konkrétabb vizekre evezünk!

Szeretnél 20%-os költségelőnyt Google kampányodra?

Akkor üdvözöllek a Markestic eComm 101 minikurzus negyedik részében, vágjunk is bele!

 *A mai anyagban a Shopping szavakat a Vásárlás kifejezésre cserélheted, mert amennyiben magyar nyelven használod a böngésződ, így fogod látni élesben, miről beszélek.*

Az árösszehasonlító oldalakról már ejtettünk szót, de – az ismétlés a tudás anyja elvét követve- elevenítsük fel a legfontosabb tudnivalókat:

  • Jellemzően feed, azaz termékkatalógus formájú oldalak, ahol a felhasználók listaszerűen és egyben láthatják az azonos termékek (vagy szolgáltatások) árát különböző szolgáltatók kínálatában.
  • A felhasználónak segít dönteni akkor, ha már megvan a konkrét vásárlási szándék, hiszen így az ár alapján mért legjobb lehetőséget választhatják ki.
  • Az összehasonlításnak egyébként jellemzően egyéb szempontjai is lehetnek az áron kívül. Pl. vásárlói értékelések, házhoz szállítási idő vagy épp a szállítási díj.
  • A legelterjedtebb hazai példákkal már biztosan találkoztál: vezető pozícióban az Árukereső, majd az Árgép, de elérhető az Olcsóbbat.hu oldal is, meg persze jó pár kisebb szereplő.

Szerintem nem mondok újat azzal, hogy a Google nem szeret kimaradni az efféle zseni, ugyanakkor hasznos dolgok fejlesztéséből. Így jött létre a Google CSS, vagyis a Comparison Shopping Service, ami ebben a formájában nem mást jelent, mint „vásárlói árösszehasonlító szolgáltatást”. Szuper lenne, ha ezzel a mai anyag végére is értünk volna, de ennek ellenére sajnos rossz hírem van: bármennyire is úgy tűnik, a Google Shopping és a “sima” Shopping NEM ugyanaz. Míg előbbi a Google árösszehasonlító oldala, addig a Shopping önmagában a hirdetési felület.

Mutatom, mik a pontos különbségek…

Néhány éve külön hirdetési box jelent meg a Google-ben a keresések találati oldalán. Ez a box jellemzően kiemelt helyen szerepel: tipikusan a szöveges hirdetések mellett jobb oldalon vagy akár a szöveges hirdetéseket megelőzve, a találati oldal tetején. Itt egy példa az i7 laptop keresési eredményre.

A shopping hirdetések a keresési találatok felett vagy azok jobb oldalán  jelennek meg, képpel, termék névvel, árral, valamint az eladó megjelölésével. A találatok között felül csak az első 1-4 lehet keresési hirdetés, továbbá görgetéskor előfordulhat, hogy újabb hirdetések jelennek meg.

Ez maga a „Shopping”, ami az említett hirdetési boxon kívül saját füllel is rendelkezik. Ha még nem lenne elég bonyolult és zavaros, hát ennek a neve szintén „Shopping” (és a felső sávban a “Maps” vagy épp az „Images” fülek mellett találod). Ezen a fülön ráadásul közvetlen filterezési lehetőségek is rendelkezésére állnak az itt keresgélő felhasználóknak.

Elérhető a találati oldalon, a felső menüsorban.

A Shopping hirdetések előnyei összehasonlítva a hagyományos, szöveges hirdetésekkel: 

  1. A Shopping hirdetés képes a vásárlói tölcsér alján lévő emberek megszólítására, ugyanis a Shopping box automatikusan jelenik meg, ha a felhasználó egy konkrét termékre keres rá – például: i7 laptop vagy épp fűnyíró. Ezáltal a vásárlók egy olyan rétege érhető el egyszerűen, akik már a döntési fázis közelében járnak, és aktívan keresnek.
  2. Egyedi megjelenést ad, ugyanis a Google keresési oldalán a Shopping hirdetések rendelkeznek egyedül vizuális elemmel, így hatékonyabban megragadják a látogatók figyelmét. Emellett az e-kereskedelemben kifejezetten megnyerő, ha a vásárló a konkrét termékről lát képet – ráadásul itt az árat is azonnal elemezheti mellékelve.

A fenti példán is láthatod, hogy mikor rákerestem az i7 laptop kulcsszóra a keresőben, akkor többnyire nem csak konkrét e-kereskedelmi cégek ajánlatait kaptam (MediaMarkt, eMAG), hanem árösszehasonlító oldalakat is (az első azonnal az Árukereső).

A Google CSS is egy ilyen platform. Nem akarok belemenni – az egyébként érdekes – jogi hátterébe a dolognak, de ha érdekel, miért kapott 2.4 milliárd €-os bírságot a Google az EU-tól, akkor majd ide kattintva elolvashatod. 

Esetünkben ma elsősorban az a fontos, hogy tisztába tegyük, mi ez a CSS, és miért éri meg neked használni!

Alapvetően a Google hirdetési rendszerében, így a Shopping-ban is egy komplex kalkulációval, azaz egy aukció nyomán jelennek meg végül a felhasználó képernyőjén a találatok. Az aukció nyertesei (kvázi azok, akik megjelennek legelöl) több tényező mentén kerülnek kiválasztásra. Ennek a kalkulációnak az egyik lényegi eleme a megadott maximum ár, amit egy kattintásért hajlandó a hirdető fizetni. Ebben a tekintetben, …

… az EU döntése alapján a Google CSS Partnereken keresztül belépő hirdetők licitje 20%-kal többet ér azokkal szemben, akik a Google saját hirdető felületén keresztül lépnek be. Így tehát azonos licittel vagy több forgalmat lehet elérni változatlan áron, vagy azonos forgalmat tudunk elérni, de alacsonyabb áron.

Röviden: ha Google CSS Partneren keresztül hirdetsz, akkor előrébb kerülsz a sorban, de ezért nem kell többet fizetned, vagy a hirdetési pozíciód változatlan marad, viszont kevesebbet fizetsz érte. 

E-commerce mérés

Az E-commerce mérés segítségével elemezheted a fogyasztóid vásárlási szokásait, egyes termékek teljesítményét, és marketing kampányaid bevételtermelő képességét.

konverziómérés

A konverziómérés keretében elérhetővé és elemezhetővé kell tenni a legfontosabb üzleti mérföldköveket az oldaladon. Legyen itt szó vásárlásról, lead generálásról, ajánlatkérésről vagy más fontos weboldal funkciók használatáról.

Jól hangzik a 20% kedvezmény, de még nem pontosan érted, mi ez az egész?

R

Amennyiben például 1 M Ft-ot költesz havonta shopping kampányokra, akkor kb. 17,5 - 20%-os költségelőny esetén legalább 175.000 Ft-nyi hatékonyságjavulásra számíthatsz.

R

Ehhez társul egy X %-os költésarányos díj, amit a CSS Partnernek fizetsz. Ez a Markestic esetében mindössze 1% - ez a legalacsonyabb a magyar piacon -, tehát 1 M Ft költés esetén 10.000 Ft.

R

Összességében Neked ez sokszorosan megéri költség oldalon. Ha kb. 30.000 Ft-ot költesz shopping-ra, már akkor megéri az átállás, mert még a szolgáltatási díjjal korrigálva is olcsóbban jössz ki összességében.

R

Hirdetőként már néhány napon belül költségmegtakarítást vagy azonos költség mellett forgalomnövekedést prognosztizálhatsz.

Akkor lényegében fixen 20%-kal kevesebbet fizetsz?

Igen

Igen, leegyszerűsítve a lényeg valóban az, hogy 20% költség előnyről van szó. Amennyiben CSS Partnerre váltasz, emellett pedig csökkented a költségkeretet, akkor azonos oldallátogatói számot produkálnak majd a hirdetések, de olcsóbban.

Nem

Nem, amennyiben váltasz CSS Partnerre, de minden más tényezőt változatlanul tartasz, az sem költségemelkedést, sem költségcsökkenést nem jelent. Viszont több oldallátogatóra számíthatsz azonos elköltött összeg mellett.

Összességében

Összességében tehát ez a kedvezmény / költségelőny nem egy konkrét pénzügyi jóváírást jelent, ami például egy Google által kibocsátott számlán látható. Viszont konkrét metrikákban mutatható ki a hatékonyságjavulást.

Sajnos vagy nem, de nem terem minden fán CSS Partner

A Google CSS Partner cím megszerzése nem olyan roppant egyszerű, éppen ezért ez nem egy ingyenes szolgáltatás, és nem is válhat bárki CSS Partnerré. Az árazási modellekben eltérések vannak, de jellemzően %-os díjat szoktak megállapítani a CSS Partnerek a menedzselt Google Shopping költés arányában. A megközelítési logika emögött: “Közel 20%-os költség előnyt hozunk számodra. Ebből néhány %-ot engedj át számomra, és mindenki jól jár.”

Nos, ez a %-os díj a magyarországi Partnereknél 2 és 5% között áll meg. A Markestic 1%-os díjjal dolgozik. A Google CSS Partnereknek több típusa létezik, és ezek más-más koncepció alapján dolgoznak. A Markestic Google CSS Partnere egy angliai szereplő, akit az összes ismertebb hazai, illetve külföldi CSS szolgáltató sokrétű szempontrendszer szerinti megversenyeztetése mentén választottunk ki. Ma már szoros együttműködésben dolgozunk, és így az Európai Unió összes országában lehetőségünk van ennek a költségelőnynek az elérésére.

Órákat tudnék még mesélni arról, hogy hogyan kell átállni erre a rendszerre, milyen rejtett költségek merülhetnek fel – nyugi, semmi jelentős vagy gyakori -, meg arról, hogy az adatvédelem és a hozzáférések miként alakulnak. Ha nem magad akarod csinálni – és ez annál eggyel bonyolultabb, hogy ezt javasoljam – , akkor nem lesz szükséged ilyen részletekre ahhoz, hogy sikeres Google CSS hirdetéseket futtass, megelőzd versenytársaid és hasíts a piacon!

FELADAT

  1. Csekkold le, hogy a versenytársaid megjelennek az árösszehasonlító oldalak által a hirdetések között? Ha igen, akkor szedd a lábad, hogy utolérd őket…
  2. Keresd meg kollégáimat, ha mélyebben érdekel a téma, esetleg belevágnál webáruházaddal. Vedd fel velünk a kapcsolatot itt.
  3. Időközben elkészült a “Nagy Markestic Webshop teszt” nevű cheat sheet-ünk. Az volt a célunk, hogy egy olyan eszközt adjunk, amellyel webshop tulajdonosként lépésről lépésre végig tudj menni az egyes pontokon, és értékeld a saját webáruházad, hogy mivel rendelkezel, mivel nem. Láss tisztán, határozd meg a fő fejlesztendő területeket, aztán csapjunk bele a megvalósításba.

Ennyi mára, bízom benne, hogy hasznosnak találtad. Az én lelkiismeretem tiszta, végtére is megpróbáltam pénzt hagyni a zsebedben. Innentől csak rajtad múlik! Legközelebb megmutatom, hogyan védd hirdetéseid a hamis kattintásokról. Tehát jön a “pénzt hagyok a zsebedben” tananyag 2.0 kiadása.

Tarts velem akkor is!

KAPCSOLAT

ÍRJ NEKÜNK!

MIRE SZÁMÍTHATSZ KAPCSOLATFELVÉTEL UTÁN? 

Az űrlap elküldése után azonnal kapsz egy automatikus e-mailt. Kérjük, ellenőrizd a beérkezett üzeneteket (vagy akár a spam mappát is). Hamarosan (általában 4-8 órán belül) személyesen is felvesszük Veleda kapcsolatot. Kérjük, a lehető legrészletesebben töltsd ki az űrlapot, és azt is jelöld meg, ha e-mailes kommunikációt vagy inkább telefonhívást szeretnél.

Ismerd meg szakértőinket, akik felveszik Veled a kapcsolatot. 

Fodor Ákos Dániel

General Manager

Riley Cunningham

Nemzetközi üzletfejlesztés