Állítsuk le a botokat!

Senki sem szereti csak úgy kidobni az ablakon a pénzét. Nem azért dolgozunk együtt már hetek óta, hogy az átgondolt, jól meghatározott stratégia és struktúra szerint felépített kampányrendszerünk holmi hamis kattintások áldozata legyen. Igen, áldozat. Azért nyilatkozom ilyen sarkosan erről, mert valójában a kampányainkra elkülönített pénzünk tényleg ki van szolgáltatva illetéktelen botoknak.

Az elmúlt részekben írtam neked döntéshozatali mechanizmusokról, emellett arról, hogy miért van szükséged web analitikára, fizetett hirdetésre és árukereső oldalakon való megjelenésre. Pro és kontra érveket hoztam, hogy könnyebben el tudd dönteni, kire bízod kampányaid kezelését. Aztán legutóbb megadtam a tuti tippet arra, hogyan tudsz kevesebb pénzből ugyanannyi embert elérni. Célom az első alkalom óta változatlan: kinevelni az ország leghatékonyabban és legtudatosabban mérő e-kereskedőit. Nos, úgy érzem, már közel járunk hozzá. A mai témánk pedig ismét egy nagy lépés előre.

Vágjunk is bele, mondj nemet a hamis kattintásokra!

 

A click fraud, vagyis a hamis kattintások a PPC világ egyik legfogcsikorgatóbb és legkíméletlenebb elemei. Hogy mi ez az egész? Valójában ez a fizetett hirdetési (pl. Google és Facebook ads) kattintások meghamisításának illegális gyakorlata, amelynek célja általában a hirdető vállalat pénzének pazarlása, ezáltal a hirdetési költségvetésének kimerítése. Emellett természetesen etikátlan és illegális pénzszerzési lehetőség az illetékes számára. A lényeg, hogy a hamis kattintások által veszteségessé és eredménytelenné válnak a hirdetések, a rendszer másik végén pedig valakinek egyre csak dagad és vaskosabb lesz a pénztárcája. 

Ki az a valaki, aki kattintgatja a hirdetéseid?

/

Versenytársak

Ismert stratégia, hogy a versenytársak próbálnak keresztbe tenni, ezért állandóan lekattintgatják a fizetett hirdetéseid. Ezzel persze fölöslegesen viszik a pénzed, na meg csökkentik az eredményességed, hiszen végülis őket nem céloztad, soha nem fognak vásárolni.

Klikk Farmok

A klikk- vagy kattintó farmok. Ezek olyan szervezetek, amelyek percek alatt több ezer kattintást képesek előállítani.

automatizált botok

Az automatizált botok és szkriptek, amelyek pedig bizonyítottan birtokolják a webes forgalom több, mint 36%-át. (Ennek az adatnak a hallatán azért kinyílik a bicska az ember zsebében, nem?)

weboldal üzemeltetők

A weboldal üzemeltetők. Ugyanis amennyiben például Display hirdetésed megjelenik náluk, akkor annak eredményessége után ők pénzhez jutnak.

Most lehet arra gondolsz (legalábbis bízol benne), hogy ez a jelenség azért nem olyan gyakori, esetleg csak a multik óriási hirdetési költségei vannak veszélyben. Meg kell mondjam, sajnos TÉVEDSZ! Számos kutatás bizonyította, hogy egyik online vállalat sincs védve, sőt, összességében a fizetett hirdetésekre érkező kattintások 11%-a nem valós. A Display hirdetésekre érkező kattintások esetében pedig ez a szám – egészen elképesztő – 36%. 

Tehát a fenti példát figyelembe véve: a Csodálatos Magyarország honlapján megjelent a hotelek.hu Display típusú hirdetése (jobb oldal), ezért a Csodálatos Magyarországnak érdeke (lenne) botokat állítani arra, hogy hamisan kattintgassák a hirdetést az oldalon, hiszen ebből neki haszna származik. A hotelek.hu-nak meg értelemszerűen vesztesége.

Persze mindennek a járványhelyzet sem tett jót. Az elmúlt 2 évben az egészségügyi hirdetéseket tekintve a fals kattintások aránya 53%-al, az e-kereskedelemben pedig 6%-al nőtt.

A Google védi a fiókodat, de csak egy bizonyos mértékig, konkrétan az első szintig, azaz a legnyilvánvalóbb csaló kattintásokat kiszűri, de tovább nem megy. (Zárójelesen mondom, hogy ne felejtsd el, hogy a Google-nek amúgy semmi érdeke nincs kiszűrni a hamis kattintásokat, sőt.) Gondolhatod, hogy mindenki megpróbált már tenni ellenük, de a tapasztalat nem azt mutatja, hogy a teljes kiküszöbölése a problémának a közeljövőben bekövetkezne. “A Hamis kattintások aránya évről évre 50%-kal nő.” – írja a The Australian. Aztán “Az online hirdetések 50%-át sose látják valós felhasználók.” – mondja a Google. Ráadásul az Adage tetőzi a helyzetet: “Minden online hirdetésre költött 5 dollárból 1 dollárt visznek el a hamis kattintások.”.

Nos, lássuk, mit lehet tenni!

A csapatommal piackutatást végeztünk annak érdekében, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy ügyfeleink hirdetési keretéből minden forintból értékes kattintások érkeznek, emellett célunk volt kitalálni egy megoldást a hamis kattintások kiszűrésére. Sorra vettük a lehetőségeinket, hogy elkerüljük a fals kattintásokat, végül találtunk egy megoldást, amely 98%-kal csökkenteni tudja a robot kattintásokat – és ezzel egyidőben 29%-os növekedést eredményez a forgalom minőségében.

Miután ügyfeleinknél bevált a megoldás, úgy döntöttünk, elérhetővé tesszük más hirdetők számára is.

Pontosan azért, mert a Markestic-nél a mérhető, skálázható megoldásokban hiszünk. A digitális marketing alapvetően sokkal jobban nyomon követhető megoldásokat kínál, mint az offline felületek. A hamis kattintásokra való védelmet is ezért vezettük be ügyfeleink számára – hogy minden egyes forintjuk hasznosan legyen elköltve, ezáltal még pontosabb és megbízhatóbb mérési mutatókat eredményezve. Az általunk nyújtott szolgáltatás egy hatékony második védelmi vonalat képez, igazodva az adott vállalkozás iparágához.

Aki a Markesticet választotta, annak már a kiszűréssel nincs baja

Lényegében annyi történik, hogy az ügyfél (például Te és az e-vállalkozásod) hozzáférést ad az Ads fiókokhoz. A fiók hozzáféréshez két okból is szükség van: (1) egyrészről azért, mert mi telepítünk egy kódot a fiókodba, (2) másrészt azért, mert a számlázáskor látnunk kell, mennyit költöttél az adott hónapban. A munkadíjunkkal, és egyéb szerződési feltételekkel nem untatlak, ha érdekel az ajánlatunk, akkor kattints ide. 

Azt viszont mindenképpen tudnod kell, hogy annak érdekében, hogy lásd, mennyire éri meg számodra a szolgáltatás, havi riportokat készítünk. Ebben pedig részletekbe menően nyomon követheted a kattintások arányának alakulását. A nem valós kattintások aránya hónapról hónapra, iparágról iparágra változik – ezt folyamatosan nyomon kell követnünk. Olyan partnert válassz, aki riportjainak segítségével láthatóvá teszi számodra, mennyire éri meg Neked a szolgáltatás.

FELADAT

AZ ELSŐ ÉS LEGFONTOSABB: Védd kampányaid! Takaríts meg időt és pénzt azzal, hogy védekezel a click fraud-ok ellen. Ha már fut hirdetésed, akkor azonnal cselekedj. Ha még nem, akkor javaslom, hogy már az indulás pillanatától számítva dolgozz együtt egy olyan csapattal, akik tudnak segíteni neked abban, hogy minimálisra csökkentsd a hamis kattintásaid arányát.

Igen büszke vagyok arra, hogy az általunk kezelt fiókokban átlagosan 6.3% a hamis kattintások aránya, hiszen ez még össz-piaci viszonylatban is alacsonynak számít.

  FELADAT 2.0 

  Az elmúlt időszakban a Facebook többször is keveredett már ilyen jellegű perbe, jellemzően vádlott oldalon. Ide tettem neked pár cikket, amelyek mentén még inkább érteni fogod a rendszert, valamint annak működését.

   A mai anyag végéhez is értünk. Remélem készen állsz az üzlet felpörgetésére, ugyanis következő – és egyben utolsó – írásom témája az auditálás lesz. Ha szükséged van egy checklist-re, amiben részletesen megtalálod, hová kell kattintani és miért annak érdekében, hogy ellenőrizd a kampánykezelőd munkáját, akkor tarts velem a következő – egyben utolsó – részben is!

   KAPCSOLAT

   ÍRJ NEKÜNK!

   MIRE SZÁMÍTHATSZ KAPCSOLATFELVÉTEL UTÁN? 

   Az űrlap elküldése után azonnal kapsz egy automatikus e-mailt. Kérjük, ellenőrizd a beérkezett üzeneteket (vagy akár a spam mappát is). Hamarosan (általában 4-8 órán belül) személyesen is felvesszük Veleda kapcsolatot. Kérjük, a lehető legrészletesebben töltsd ki az űrlapot, és azt is jelöld meg, ha e-mailes kommunikációt vagy inkább telefonhívást szeretnél.

   Ismerd meg szakértőinket, akik felveszik Veled a kapcsolatot. 

   Fodor Ákos Dániel

   General Manager

   Riley Cunningham

   Nemzetközi üzletfejlesztés